• Welkom bij Ardoplant

    Welkom bij Ardoplant

Mobiele menu button

Mobiele zoek knop

Kwekerij

Rhododendrons zijn onze specialiteit.
Bent u een groothandelaar? Neem contact om ons assortiment te ontdekken.

Download hier ons assortiment.

rhodo sneezyrhodo ponticumrhodo germania

Rhododendrons - FAQ

Soorten rhododendrons

Onze specialiteit is gericht op de hybriden binnen deze soort. Deze rhododendrons zijn groenblijvende heesters die van nature in de bossen vertoeven. Ze vormen mooie bloeirijke massieven in het voorjaar. Uiteraard vertoeven ze ook plachtig in de tuin!

enkele van onze soorten

  • Rhododendron ponticum
  • Rhododendron Albert Schweitzer
  • Rododdendron Cunningham's White
  • Rhododendron Nova Zembla
  • Rhododendron Germania
  • ...

Welke grond kies ik best?

Een rhododendron verkiest luchtige en zure potgrond. Vaak zal turf gebruikt worden bij het aanplanten. Let wel op, ondanks dat turf zorgt voor luchtigheid en de nodige zuurtgegraad, zal turf onvoldoende voedingswaarde hebben voor de plant. De zuurtegraad kan m'n meten met een PH meter?

Vochtig of droog?

Zoals elke plant heeft de rhododendron af en toe nood aan water. Maar zeer belangrijk is dat de wortels nooit te lang nat blijven. Rhododendrons zijn gevoelig aan wortelziektes. Voornaamste oorzaak is dat de grond nat blijft.

Hoe aanplanten?

Best in een brede ondiepe put. Maak de kluit eerst wat vochtig. Meng wat zuurminnende potgrond met de bestaande grond en druk lichtjes de aarde aan tegen de kluit. De wortels van een rhododendron groeien voornamelijk in de breedte en niet in de diepte. Als m'n de plant in een pot wilt houden, moet m'n dan ook op zoek naar een brede & ondiepe pot. Belangrijk is drainage, dus zeker opletten dat het water uit de pot kan wegvloeien.

Is deze plant vorstgevoelig?

Rhododendrons kunnen in het algemeen heel goed tegen de vorst. Eens uitgeplant zal m'n hier geen zorgen moeten maken van de vorst. Ook in pot kan deze heester tegen de koudere temperaturen.

Wanneer snoeit m'n best een Rhododendron?

Rhododendrons hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Als je de plant compacter wilt houden, snoeit m'n best vlak na de bloei periode. Rhododendrons verdragen wel heel goed de snoei.

Uitgebloeide bloemen plukken?

Het is geen fabel! Als m'n volgend jaar veel bloei wenst, is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen weg te plukken. De energie van de plant gaat namelijk verloren in het creëren van planten zaden.