• Welkom bij Ardoplant

Mobiele menu button

Mobiele zoek knop

Wintergroen

Wintergroen

Juist op deze korte, donkere dagen is het fijn om iets moois voor het raam te zien. Dat kan variëren van planten met mooie zaaddozen, siergrassen, heesters met kronkelende takken, bomen met opvallende basten en wintergroene struiken en hagen.

Plannen maken
Het is nu niet de tijd om te planten, maar wel een prima periode om de tuin eens onder de loep te nemen en te bedenken waar u de volgende winter vanaf de eet- of keukentafel graag op uit wilt kijken. Neem foto’s van de tuin zoals deze nu is en maak een grove schets van uw tuin. Op welke delen heeft u vanuit huis zicht en waar oogt het nu kaal en saai? Maak een lijstje van planten, struiken en bomen die voor extra winterfleur zorgen en ga er in het voorjaar mee naar ons tuincentrum.

Structuur  
Struiken, hagen en bomen zorgen voor structuur en diepte in een tuin, zelfs als ze kaal zijn. Sterke wintergroene struiken zijn de taxus, buxus, (schijn)hulst en Portugese laurier. Ze laten zich goed in vorm snoeien en zijn ook geschikt als haag. Hulst (Ilex aquifolium) met zijn rode bessen en glanzende, stekelige blaadjes is het klassieke kerstgroen. Er zijn ook bonte soorten en hulstboompjes op stam. Schijnhulst (Osmanthus) groeit langzaam, wordt anderhalve meter hoog en krijgt geen bessen, maar in het voorjaar wel heerlijk geurende, witte bloempjes.

Contrastrijke silhouetten
Uitgebloeide vaste planten en siergrassen kunnen voor een spannend en dynamisch plaatje zorgen in de winter. Probeer zo veel mogelijk verschillende bloeiwijzen te combineren, van ronde en schermachtige bloemen en zaadhoofden tot spitse aren, zoals die van de hortensia, hemelsleutel (Sedum), koninginnekruid (Eupatorium), brandkruid (Phlomis), duizendblad (Achillea), bergomatplant (Monarda), zonnehoed (Echinacea) en dropplant (Agastache). Knip deze planten in het najaar dus niet terug!

Kronkelende takken
De kronkelhazelaar (Corylus) heeft opvallende, gedraaide takken die ook veel in kerst- en paasstukjes worden verwerkt. De kurkentrekkerwilg (Salix babylonica) heeft lange, kronkelige, gele takken. Een andere opvallende kronkelaar is de schijnacacia (Robinia pseudoacacia).

Kleurige basten
De Tibetaanse kers (Prunus serrula) heeft een mahonierode, afbladderende bast. De papierberk (Betula utilis subsp. jacquemontii) heeft een spierwitte, flinterdun afschilferende schors. Veel esdoorns (Acer davidii) vallen op door hun streepjesbast. Acer rufinerve ‘Wintergold’ heeft bijvoorbeeld een groen-geel strepenpatroon. De papieresdoorn Acer griseum heeft een roodbruin afschilferende bast en is ideaal voor een kleine tuin, want de boom is na tien jaar slechts vier meter hoog.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: